Sernik z dyni
Przepis na sernik z dyni występuje w dziesiątkach wariantów. Jedno jest wspólną kwestią – podstawą tego ciasta jest zmielony twaróg.
Moja propozycja dla Ciebie to sernik z dodatkiem dyni. Musisz go zrobić, tego smaku nie da się opisać słowami.
Zapraszam na sernik z dyni.
Składniki na spód
- 200g ciemnych herbatników
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła
Masa serowa
- 750g sera białego półtłustego (lub gotowego na sernik)
- dynia 950g ważona ze skórą
- 120g drobnego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżka przyprawy piernikowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
Sos czekoladowy
- biała czekolada
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
- Dynię kroimy na plastry i jeszcze na pół. Kładziemy skórą do dołu. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180.
- Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno plus boki)
- Herbatniki z gorzką czekoladą blendujemy. Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Wykładamy równomiernie na tortownicę i dociskamy.
- Upieczoną dynię obieramy ze skóry i blendujemy.
- Do miksera wkładamy ser, cukier zwykły i wanilinowy, przyprawę do piernika i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy 1 minutę na średnich obrotach. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
- Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół).
- Pieczemy około 70 minut. Pod koniec sprawdzamy sernik na środku wykałaczką, jeśli jest suchy to dobrze. Jeśli nie to przedłużamy czas.
- Otwieramy piekarnik i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.
- Przygotowujemy sos z białej czekolady. Rozpuszczamy czekoladę w małym garnuszku. Dodajemy stopniowo po jednej łyżeczce jogurtu cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos.
- Polewamy sernik sosem czekoladowym.
Smacznego
Daj znać czy sernik z dyni Ci smakował.