Szakszuka z bakłażanem
Szakszuka to danie które cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego? Bo jest smaczne, zdrowe, pożywne i bardzo proste w przygotowaniu.
Podstawa to jaja i pomidory – reszta to kwestia wyobraźni i ulubionych smaków. Każdy może dowolnie ją zmodyfikować „pod siebie”.
Można śmiało powiedzieć: ilu kucharzy tyle odmian szakszuki.
Zaproponowana przeze mnie wersja to szakszuka wegetariańska z bakłażanem i cukinią.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta papryczki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 40-50 dag świeżych w sezonie
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 5-6 jajek
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na chwilkę – gdy puści sok odsącz w papierowym ręczniku.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek, chili i wszystkie przyprawy – podsmażaj dalej przez 1-2 minuty.
- Dodaj pokrojone cukinie oraz bakłażana.
- Duś warzywa przez chwilę pod przykryciem.
- Otwórz puszkę z pomidorami lub pokrój drobno świeże pomidory (najlepiej bez gniazd nasiennych) i duś przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, aż sos nabierze aromatu i trochę zgęstnieje.
- Jaja wbijać powoli do sosu, tak aby nie uszkodzić żółtek.
- Całość dusić kilka minut pod przykryciem aż białko się zetnie a żółtka pozostaną płynne.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj na gorąco. Szakszuka gotowa. Smacznego!
Udostępniaj innym
Komentarze
Anna w dniu 26 czerwca 2019 o 21:40
Lubię szakszukę.
Smacznego!
Justyna w dniu 26 czerwca 2019 o 21:59
Oooooch! Uwielbiam bakłażany <3 mogłabym codziennie i w każdej postacie się nimi zajadać…a szakszuka to jedno z pyszniejszych śniadań 🙂 chociaż w taki gorąc nie często jadam ciepłe śniadania 🙂
matkaa w dniu 27 czerwca 2019 o 10:44
To moja trzecia szakszuka. Miłość od pierwszego kęsu. Najważniejsze że moim synom również smakuje.
Aga w dniu 27 czerwca 2019 o 08:25
Muszę przyznać że jeszcze nie robiłam ale mam w planach 🙂 Twoja wygląda super 🙂
matkaa w dniu 27 czerwca 2019 o 10:43
Musisz koniecznie zrobić szakszukę. Jestem ciekawa co dodasz, aby trafiła w twoje gusta.
Beata Herbata w dniu 27 czerwca 2019 o 10:55
Fajny przepis, zrobię i podoba mi się w Twoim wydaniu !
matkaa w dniu 27 czerwca 2019 o 15:28
A dziękuję bardzo Beatko. Życzę smacznego. Dla mnie to ODKRYCIE ROKU 😊
Sylwia R w dniu 27 czerwca 2019 o 16:11
Właśnie jem obiad po pracy… I on nie wygląda jak to danie 🤨
😘😘😘😘
matkaa w dniu 28 czerwca 2019 o 16:20
Życzę smacznego i zachęcam do wypróbowania przepisu 👌
Monika Monime.pl w dniu 28 czerwca 2019 o 15:39
Nie pomyślałabym o takiej kombinacji. To musi być pyszne!
matkaa w dniu 28 czerwca 2019 o 16:20
To jest bardzo pyszne 🙂 To moje trzecie podejście do tego dania.
Justyna w dniu 28 czerwca 2019 o 15:56
Słyszałam o tym daniu ale nigdy go nie jadłam
matkaa w dniu 28 czerwca 2019 o 16:19
To koniecznie musisz nadrobić zaległości 😊
Anne 18 w dniu 28 czerwca 2019 o 16:45
Nawet nie wiedziałam, że takie danie istnieje. Podrzucę przepis mamie.
matkaa w dniu 29 czerwca 2019 o 22:13
To super odskocznia od tradycyjnych śniadań polski.
Joanna w dniu 28 czerwca 2019 o 19:47
A wiesz, że nie miałam o tym daniu pojęcia? Proste w wykonaniu a wydaje się pyszne i pożywne.
matkaa w dniu 29 czerwca 2019 o 22:12
Asiu bardzo proste i pyszne.
Bookendorfina w dniu 29 czerwca 2019 o 07:25
A ja się ostatnio zastanawiałam, jak urozmaicić podawanie bakłażanów, zatem przepis chętnie wykorzystam. 🙂
matkaa w dniu 29 czerwca 2019 o 22:12
Życzę smacznego Iza. Dla mnie to danie to okrycie roku.
Iza D w dniu 29 czerwca 2019 o 20:00
Jeszcze nigdy nie robiłam szakuszki. Pora spróbować.
matkaa w dniu 29 czerwca 2019 o 22:11
Zapraszam miłość od pierwszego kęsu. Można ją przygotować z dowolnymi warzywami.
Ania Mamoholiczka w dniu 30 czerwca 2019 o 11:12
Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam tego dania. Widzę, że stało się szalenie popularne – muszę je wreszcie spróbować!
matkaa w dniu 5 lipca 2019 o 17:22
Aniu popularne bo tanie, szybkie, proste i bardzo smaczne. Dla mnie odkrycie roku. Życzę Ci smacznego.
Justyna Dąbek w dniu 30 czerwca 2019 o 11:34
Nigdy nie robiłam, bo niedawno dopiero odkryłam to danie. Zrobimy na pewno, bo uwielbiamy takie wynalazki, jajka u nas to podstawa weekendowych śniadań. Smaczny wpis 😁
matkaa w dniu 5 lipca 2019 o 17:22
Justyna to świetna potrawa. Miłość od pierwszego kęsu a i moi synowie jedzą, więc serce matki się raduje.
Mama Carla w dniu 30 czerwca 2019 o 21:48
Totalnie moje smaki! Uwielbiam!
matkaa w dniu 5 lipca 2019 o 17:24
To mamy podobne gusta smakowe.
Justyna w dniu 1 lipca 2019 o 00:06
Dziękuję za smakowitą inspirację! <3
Uwielbiam szakszukę, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam! Musze nadrobić zaległości :*
matkaa w dniu 5 lipca 2019 o 17:21
Dziękuję bardzo i życzę Ci smacznego 😊
Gosia Ostrowska w dniu 3 lipca 2019 o 11:09
Uwielbiam to danie i od czasu do czasu robię na śniadanie lub kolację. Wygląda mega apetycznie.
matkaa w dniu 5 lipca 2019 o 17:20
Gosiu dla mnie to numer jeden w tym roku. Fajnie bo można tworzyć własne wersje.
Karolina / Nasze Bąbelkowo w dniu 5 lipca 2019 o 20:27
Tyle już słyszałam i czytałam o tym daniu, a jeszcze nigdy nie miałam okazji go spróbować. Muszę wreszcie się zmobilizować, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂
matkaa w dniu 7 lipca 2019 o 18:36
Karolina koniecznie, bo to twoje smaki. Tak czuję 🙂
Katarzyna Mirek w dniu 14 lipca 2019 o 20:31
Nigdy tego nie jadłam, więc zapisuję sobie twoją wegetariańską wersję 🙂 Z chęcią zrobię rodzinie, mam nadzieję że się u nas przyjmie
matkaa w dniu 15 lipca 2019 o 08:46
Kasiu życzę wam smacznego. Możesz stworzyć własną wersję, tak aby twoim domownikom smakowało.
Madzia Rębowiecka w dniu 19 lipca 2019 o 12:35
Muszę wreszcie wypróbować w swojej kuchni, może jutro się uda 🙂 Aczkolwiek ostatnio mam mało weny do gotowania… 😉
matkaa w dniu 20 lipca 2019 o 14:11
Magda to jest proste danie. Wena przyjdzie w trakcie 🙂
Aneta S. w dniu 20 października 2019 o 10:38
Wygląda smakowicie!
matkaa w dniu 26 października 2019 o 08:44
Zapraszam do wypróbowania przepisu.