Szakszuka z bakłażanem
Szakszuka to danie które cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego? Bo jest smaczne, zdrowe, pożywne i bardzo proste w przygotowaniu.
Podstawa to jaja i pomidory – reszta to kwestia wyobraźni i ulubionych smaków. Każdy może dowolnie ją zmodyfikować „pod siebie”.
Można śmiało powiedzieć: ilu kucharzy tyle odmian szakszuki.
Zaproponowana przeze mnie wersja to szakszuka wegetariańska z bakłażanem i cukinią.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta papryczki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 40-50 dag świeżych w sezonie
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 5-6 jajek
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na chwilkę – gdy puści sok odsącz w papierowym ręczniku.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek, chili i wszystkie przyprawy – podsmażaj dalej przez 1-2 minuty.
- Dodaj pokrojone cukinie oraz bakłażana.
- Duś warzywa przez chwilę pod przykryciem.
- Otwórz puszkę z pomidorami lub pokrój drobno świeże pomidory (najlepiej bez gniazd nasiennych) i duś przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, aż sos nabierze aromatu i trochę zgęstnieje.
- Jaja wbijać powoli do sosu, tak aby nie uszkodzić żółtek.
- Całość dusić kilka minut pod przykryciem aż białko się zetnie a żółtka pozostaną płynne.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj na gorąco. Szakszuka gotowa. Smacznego!
Udostępniaj innym