Szakszuka z bakłażanem

image_print

Szakszuka to danie które cieszy się ogromną popularnością. Dlaczego? Bo jest smaczne, zdrowe, pożywne i bardzo proste w przygotowaniu.

szakszuka

Podstawa to jaja i pomidory – reszta to kwestia wyobraźni i ulubionych smaków. Każdy może dowolnie ją zmodyfikować „pod siebie”.

Można śmiało powiedzieć: ilu kucharzy tyle odmian szakszuki.

Zaproponowana przeze mnie wersja to szakszuka wegetariańska z bakłażanem i cukinią.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 40-50 dag świeżych w sezonie
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 5-6 jajek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku

szakszuka

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na chwilkę – gdy puści sok odsącz w papierowym ręczniku.
  2. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  3. Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię i zeszklij cebulę.
  4. Dodaj czosnek, chili i wszystkie przyprawy – podsmażaj dalej przez 1-2 minuty.
  5. Dodaj pokrojone cukinie oraz bakłażana.
  6. Duś warzywa przez chwilę pod przykryciem.
  7. Otwórz puszkę z pomidorami lub pokrój drobno świeże pomidory (najlepiej bez gniazd nasiennych) i duś przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, aż sos nabierze aromatu i trochę zgęstnieje.
  8. Jaja wbijać powoli do sosu, tak aby nie uszkodzić żółtek.
  9. Całość dusić kilka minut pod przykryciem aż białko się zetnie a żółtka pozostaną płynne.
  10. Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj na gorąco. Szakszuka gotowa. Smacznego!

szakszuka

Udostępniaj innym

A ty jaką mi polecisz ciekawą potrawę?
szakszuka