Szparagi z jajkiem w koszulce
Gdy zaczyna się sezon na szparagi, staję się bardzo monotematyczna. Ostatnio serwowałam Ci tartę ze szparagami. Mam nadzieję, że przypadła Ci do gustu? (Tarta jajeczna ze szparagami)
Tym razem moja propozycja to idealne danie na śniadanie. Przyznaję, gdy przychodzi weekend mam więcej czasu na przygotowanie pierwszego posiłku.
Zapraszam na szparagi z jajkiem w koszulce.
Składniki (dla dwóch osób)
- 2 jajka
- 8/10 szparagów
- rukola, roszponka
- oliwa z oliwek
- bagietka, chleb razowy
- ocet
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. W tym czasie możemy przygotować szparagi.
Szparagi myjemy, ręcznie odrywamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do lekko posolonej, gotującej się wody. Gotujemy około 6 minut. Odcedzamy je i hartujemy zimą wodą.
Grzanki
Piekarnik ustawiamy na 150 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 4 minuty pokrojoną na kromki bagietkę.
Jajko w koszulce
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy.
Do wrzącej wody dodajemy łyżkę octu. Jajko rozbijamy do miseczki.
Wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał wir.
Delikatnie wlewamy jajko.
Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty.
Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Na talerzu układamy gotowe szparagi, delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Jajko można posolić i popieprzyć.
Rukolę i roszponkę doprawiamy według uznania.
Smacznego 🙂
Komentarze
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 17 maja 2018 o 06:26
Szparagowe szaleństwo, pyszności, które chętnie gościmy na naszym stole. 🙂
Pomysłowa w dniu 17 maja 2018 o 08:12
Moje smaki 🙂 Lubię szparagi, a jajka w koszulce jeszcze bardziej. Spróbuję na pewno 🙂
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:34
Bardzo się cieszę, że można ja propozycja Tobie odpowiada.
Zwykła Matka w dniu 17 maja 2018 o 08:58
Musze w końcu kupić szparagi 🙂
Aneta w dniu 17 maja 2018 o 11:04
Uwielbiam jajka w koszulce i szparagi, więc to danie to dla mnie strzał w dziesiątkę. Prawdziwy rarytas ????
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:33
Ja jestem wielkim fanem szparagów. Cały rok na nie czekam.
Pat w dniu 17 maja 2018 o 11:16
Mój chłopak uwielbia jeść takie jajka na tostach !;) Muszę mu zrobić takie ze szparagami.
Agata w dniu 17 maja 2018 o 11:35
Oj, zaskoczyłaś mnie tym zestawieniem, jakoś jajo mi tu nie pasuje 🙂 Za to szparagi – są idealne jako przystawka!
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:32
Serio, bo to taka klasyka.
Ania w dniu 17 maja 2018 o 15:52
Doskonały pomysł! Dzięki za kolejny sposób na moje ukochane szparagi! 🙂
Sandra Kozłowska w dniu 17 maja 2018 o 19:28
mm…. mniam! jutro zrobię 🙂 uwielbiam szparagi i jajka 🙂
Ania, Kęsy Codzienności w dniu 17 maja 2018 o 20:40
Przyznam się szczerze, że jaka w koszulce jeszcze nie jadłam ???? pyszna propozycja, choć dla mnie raczej na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków z masłem i koperkiem…
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:32
A to już kochana 🙂 pełen wypas. Ja uwielbiam to śniadanie.
Magda w dniu 17 maja 2018 o 21:46
Nie ma nic lepszego niż szparagi maczane w płynnym żółtku! 🙂
Julita w dniu 17 maja 2018 o 21:59
Ja szparagi zazwyczaj gotuję na parze i właśnie z jajkiem lubię najbardziej 🙂
Amber w dniu 17 maja 2018 o 22:34
Pyszna klasyka!
Bardzo lubię zjeść taki zestaw na śniadanie.
Magda w dniu 17 maja 2018 o 22:45
Niby zwykłe, niby nic wielkiego, ale za to sezonowe. A im prostsza potrawa, tym częściej chcemy do niej powracać 😉
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:23
Po co sobie utrudniać życie.
Małgorzata Kijowska w dniu 17 maja 2018 o 23:42
Szparagi i jajo to klasyka klasyki 🙂 luuuubię 😉
kulinarnyJa w dniu 18 maja 2018 o 00:29
W sezonie wiosennym, to jedno z moich ulubionych dań. Szparagi i jajko to połączenie idealne. Ja dodaję jeszcze sosu holenderskiego. Polecam
kulinarnyJa w dniu 18 maja 2018 o 00:30
W sezonie wiosennym, to jedno z moich ulubionych dań. Szparagi i jajko to połączenie idealne. Ja dodaję jeszcze sosu holenderskiego. Pycha, Polecam
Klaudia j w dniu 18 maja 2018 o 06:21
O super inspiracją w kontekście dań z jajkami.napeeno wypróbuję,choć nie mam coś szczęścia do gotowania szparag
Wiola Korzeniowska w dniu 18 maja 2018 o 06:56
Klasyka gatunku! 🙂 ostatnio jestem monotematyczna i szparagi jadam praktycznie codziennie 😀
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:23
To tak jak my 🙂 Trzeba korzystać z dobrodziejstw.
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 18 maja 2018 o 07:42
Chyba w weekend zrobię, bo narobiłaś mi smaku. 🙂
Kasia Franiszyn-Luciano w dniu 18 maja 2018 o 10:06
Genialne, wreszcie widzę jak zrobić jajo w koszulce. szparagi extra!
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:22
Miałam nagrać film instruktażowy, dzieci mi nie pozwoliły 🙂