Szparagi z jajkiem w koszulce
Gdy zaczyna się sezon na szparagi, staję się bardzo monotematyczna. Ostatnio serwowałam Ci tartę ze szparagami. Mam nadzieję, że przypadła Ci do gustu? (Tarta jajeczna ze szparagami)
Tym razem moja propozycja to idealne danie na śniadanie. Przyznaję, gdy przychodzi weekend mam więcej czasu na przygotowanie pierwszego posiłku.
Zapraszam na szparagi z jajkiem w koszulce.
Składniki (dla dwóch osób)
- 2 jajka
- 8/10 szparagów
- rukola, roszponka
- oliwa z oliwek
- bagietka, chleb razowy
- ocet
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. W tym czasie możemy przygotować szparagi.
Szparagi myjemy, ręcznie odrywamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do lekko posolonej, gotującej się wody. Gotujemy około 6 minut. Odcedzamy je i hartujemy zimą wodą.
Grzanki
Piekarnik ustawiamy na 150 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 4 minuty pokrojoną na kromki bagietkę.
Jajko w koszulce
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy.
Do wrzącej wody dodajemy łyżkę octu. Jajko rozbijamy do miseczki.
Wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał wir.
Delikatnie wlewamy jajko.
Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty.
Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Na talerzu układamy gotowe szparagi, delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Jajko można posolić i popieprzyć.
Rukolę i roszponkę doprawiamy według uznania.
Smacznego 🙂