Szparagi z jajkiem w koszulce
Gdy zaczyna się sezon na szparagi, staję się bardzo monotematyczna. Ostatnio serwowałam Ci tartę ze szparagami. Mam nadzieję, że przypadła Ci do gustu? (Tarta jajeczna ze szparagami)
Tym razem moja propozycja to idealne danie na śniadanie. Przyznaję, gdy przychodzi weekend mam więcej czasu na przygotowanie pierwszego posiłku.
Zapraszam na szparagi z jajkiem w koszulce.
Składniki (dla dwóch osób)
- 2 jajka
- 8/10 szparagów
- rukola, roszponka
- oliwa z oliwek
- bagietka, chleb razowy
- ocet
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. W tym czasie możemy przygotować szparagi.
Szparagi myjemy, ręcznie odrywamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do lekko posolonej, gotującej się wody. Gotujemy około 6 minut. Odcedzamy je i hartujemy zimą wodą.
Grzanki
Piekarnik ustawiamy na 150 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 4 minuty pokrojoną na kromki bagietkę.
Jajko w koszulce
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy.
Do wrzącej wody dodajemy łyżkę octu. Jajko rozbijamy do miseczki.
Wodę mieszamy łyżką tak, aby powstał wir.
Delikatnie wlewamy jajko.
Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty.
Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Na talerzu układamy gotowe szparagi, delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Jajko można posolić i popieprzyć.
Rukolę i roszponkę doprawiamy według uznania.
Smacznego 🙂
Komentarze
Kasia | wysmakowane.pl w dniu 18 maja 2018 o 12:09
Cóż za idealnie zrobione jajo! Perfekcyjne!
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:21
Dziękuję 🙂 też jestem zadowolona z efektów 🙂
Angelika w dniu 18 maja 2018 o 12:19
Klasycznie a jakże pysznie, az chciałoby się zjeść teraz 🙂
Jadwiga | Laboratorium Zmieniacza w dniu 18 maja 2018 o 13:25
O, akurat mam w domu szparagi 😀 Nigdy nie robiłam jajka w koszulce. Czy ma posmak octu po tym gotowaniu w octowej wodzie? 🙂
matkaa w dniu 18 maja 2018 o 21:07
Nie octu nie czuć. Można dodać ocet winny lub jabłkowy 🙂
Justyna w dniu 18 maja 2018 o 13:37
Pyszne i klasyczne danie. W sezonie pozycja obowiązkowa!
Pau Elegancka Tracz w dniu 18 maja 2018 o 21:28
uwielbiam szparagi właśnie w takim wydaniu.
Prostota&pychota
Marta w dniu 19 maja 2018 o 10:07
Jeszcze nigdy nie jadlam szparagow ????
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:19
Polecam 🙂 są pyszne i zdrowe.
Ania w dniu 19 maja 2018 o 10:11
Ale pyszne śniadanko!!!
Ola w dniu 19 maja 2018 o 13:12
Bardzo ciekawe połączenie smaków:)
Agnieszka/Agumama.pl w dniu 20 maja 2018 o 00:18
Nigdy nie jadłam szparagów na śniadanie! 😉
Podobnie jak Ty jestem ich wielką miłośniczką. Mój idealny zestaw to młody ziemniaczek, szparagi i 2 jajka sadzone.
Dzieki za przepis na jajo w koszulce. Zrobię jutro 🙂
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:20
Miłość do szapragów od pierwszego zjedzenia.
Karolina | Odnova w dniu 20 maja 2018 o 12:03
To danie wyglada jak stworzone dla mnie. Pysznie, zdrowo i szybko ????
matkaa w dniu 20 maja 2018 o 20:21
Jako matka pracująca muszę sobie jakoś radzić :). Lubię przepisy proste i szybkie 🙂
Kasia w dniu 25 maja 2018 o 09:38
Uwielbiam szparagi, ale zawsze mam problem z przygotowaniem ich.
Acne skin w dniu 25 maja 2018 o 09:46
Wszyscy lubią szparagi A ja ich nie jadłam nigdy i moje pytanie brzmi dlaczego 😛 skoro są dobre to muszę ich spróbować.
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 26 maja 2018 o 09:25
Dwa dni temu przygotowałam, pyszności, teraz wypatrywać będziemy powtórki. 🙂
Aleksandra Załęska w dniu 27 maja 2018 o 22:33
Ostatnio odkryłam szparagi w mojej kuchni 🙂 zakochałam się w nich, a jeszcze niedawno uważałam, że są przereklamowane 🙂
matkaa w dniu 27 maja 2018 o 22:51
Serio? Przekonałaś się, to super. Cieszę się bo są bardzo zdrowe 🙂
Magda/ AsertywnaMama.pl w dniu 28 maja 2018 o 19:03
przyznaję, że szparagi lubię… jak ktoś przyrządzi. sama jeszcze się na to nie odważyłam. podobnie sprawa wyglada z… jajkami w koszulkach. Serio. Twój wpis jest tak łopatologiczny że może i ja dam radę 😀
blogierka w dniu 29 maja 2018 o 01:50
Ale mi smaka narobiłaś! 😀
Natalia Róża Świat Tomskiego w dniu 15 lipca 2018 o 11:38
Mhmmmm….pyszności! Pisze się na takie śniadanko!
Monika-BlogMama.pl w dniu 7 sierpnia 2018 o 21:13
Super, że tu trafiłam, gdyż brak mi pomysłów na śniadania. Zazwyczaj robię kanapki, bądź jajecznicę a tu proszę jakie fajne rozwiązanie. 😉
matkaa w dniu 8 sierpnia 2018 o 21:01
Szparagi w tej prostej wersji są przepyszne.
Po prostu MAMA w dniu 9 września 2018 o 20:56
Jestem wielką miłośniczką szparagów i jajek poszetowych. Uwielbiam takie śniadania!
Karolina / Nasze Babelkowo w dniu 11 września 2018 o 21:53
Ja trafilam kiedys na paskudne, stare szparagi – i sie do nich zrazilam. Teraz juz wiem, w jaki sposob je wybierac w sklepie – wiec moze zrobie drugie podejscie 😉