Tarta jajeczna ze szparagami :)

image_print

Nasz świat kulinarny wciąż kręci się wokół szparagów. Korzystamy z dobrodziejstw sezonowych ;). Najbardziej lubimy zielone szparagi 🙂 są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie dlatego nie  obieramy ich przed gotowaniem. Szparagi są  bardzo dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi okazują się skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.
  • kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia.
  • witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • znajduje się w nich błonnik który poprawia perystaltykę jelit.

Zapraszam na przepis

Tarta jajeczno-serowa ze szparagami 🙂

tarta
SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 szparagów
  • 5 jajek
  • 100 g żółtego sera (ja dodałam goudę)
  • 4 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 suszone pomidory
  • pieprz
  • 1 łyżka masła (plus do posmarowania formy)
  • bułka tarta
  • Do posypania dowolna zielenina

PRZYGOTOWANIE

Formę do tarty posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Ciasto francuskie rozłożyłam na formie do zapiekania. W razie konieczności ciasto można lekko rozwałkować.
Ciasto ponakłuwałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 7 minut.
Szparagi gotowałam na parze około 7 minut. Nie obierałam.
Jajka roztrzepałam ze śmietaną, solą i pieprzem. Ser starłam na tarce i dodałam do jajek. Dokładnie wymieszałam składniki i wylałam na podpieczony spód. Rozłożyłam szparagi, pomidorki najpierw pokroiłam na pół i położyłam między szparagami. Suszone pomidory pokroiłam w paski i rozłożyłam wraz z kilkoma gałązkami pietruszki.

tarta

Piekłam około 25 minut w temperaturze 200°C. Tarta ma się zarumienić a jajka ściąć.

tarta

Smacznego, odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/