Tarta jajeczna ze szparagami :)
Nasz świat kulinarny wciąż kręci się wokół szparagów. Korzystamy z dobrodziejstw sezonowych ;). Najbardziej lubimy zielone szparagi 🙂 są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie dlatego nie obieramy ich przed gotowaniem. Szparagi są bardzo dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi okazują się skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
- kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.
- kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia.
- witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
- znajduje się w nich błonnik który poprawia perystaltykę jelit.
Zapraszam na przepis
Tarta jajeczno-serowa ze szparagami 🙂
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 szparagów
- 5 jajek
- 100 g żółtego sera (ja dodałam goudę)
- 4 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki soli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 suszone pomidory
- pieprz
- 1 łyżka masła (plus do posmarowania formy)
- bułka tarta
- Do posypania dowolna zielenina
PRZYGOTOWANIE
Formę do tarty posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Ciasto francuskie rozłożyłam na formie do zapiekania. W razie konieczności ciasto można lekko rozwałkować.
Ciasto ponakłuwałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 7 minut.
Szparagi gotowałam na parze około 7 minut. Nie obierałam.
Jajka roztrzepałam ze śmietaną, solą i pieprzem. Ser starłam na tarce i dodałam do jajek. Dokładnie wymieszałam składniki i wylałam na podpieczony spód. Rozłożyłam szparagi, pomidorki najpierw pokroiłam na pół i położyłam między szparagami. Suszone pomidory pokroiłam w paski i rozłożyłam wraz z kilkoma gałązkami pietruszki.
Piekłam około 25 minut w temperaturze 200°C. Tarta ma się zarumienić a jajka ściąć.
Smacznego, odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/
Komentarze
Aleksandra Załęska w dniu 23 maja 2017 o 07:56
Nie przepadam za szaragami, ale przepis brzmi pysznie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:51
Można je zastąpić np.brokułą?
Grace w dniu 23 maja 2017 o 10:13
Niestety dla mnie szparagi są niejadalne 🙂 Ale pomyśle czym by je zastąpić 🙂
FITlovin w dniu 23 maja 2017 o 10:15
Wygląda smacznie, chociaż nie lubię szparagów i pewnie wymieniłabym je na brokuły 😀
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:48
Brokułami ?
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:44
Więc do dzieła 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:46
To idę podpatrzeć 🙂 co tam u Ciebie 🙂
Ela primipiatti.pl w dniu 23 maja 2017 o 10:20
Wyglada bardzo smacznie – robie całkiem podobna, do smaku dodaje troche gałki muszkatołowej, zeby wzmocnić smak ☺️
martaprobuje w dniu 23 maja 2017 o 14:26
Uwielbiam szparagi, super przepis – wypróbuję. I zapraszam do mnie- akurat dzisiaj też zamieściłam przepis z udziałem szparagów 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:48
Ja lubię szparagi I brokuły :). Można kombinować 🙂
Magda M. w dniu 23 maja 2017 o 14:41
Wygląda bajecznie i pewnie też tak smakuje 🙂
Perfectworldbylr w dniu 23 maja 2017 o 14:58
Wyglada apetycznie, zapisuje 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:47
Masz rację z dodaniem gałki 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:44
I taka jest 😉 pyszna
Monika w dniu 23 maja 2017 o 15:50
wyglada pysznie, straszna ochote mi zrobilas na ta tarte 😀
Małgosia w dniu 24 maja 2017 o 00:19
Szparagi dosłownie wielbię!
Aneta Sławek Grenda w dniu 24 maja 2017 o 02:23
I znów szparagi 🙂 Dziś mam do nich szczęście, ale to bardzo dobrze, gdyż je bardzo lubię. Przepis brzmi apetycznie, a wykonanie zachęca, aby zrobić taką tartę samemu 🙂 Pyszności 🙂
Zwykła Matka w dniu 24 maja 2017 o 08:45
wygląda obłednie, ale jadłabym ją sama, bo nikt więcej szparagów u mnie nie lubi 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 maja 2017 o 09:03
Moja Droga można z brokułami :). Też jest pyszna 🙂
Homoturisticus w dniu 24 maja 2017 o 10:21
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Wiecznie coś i tak się odwleka w czasie… :/ A takie ładne ostatnio widziałam w sklepie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 maja 2017 o 19:49
Koniecznie musisz spróbować 🙂
Powerpumpingdad w dniu 28 maja 2017 o 08:27
oo! w takiej postaci tary nie jadłem. Przeważnie moja żona robi owocowe. Tylko szparagi będziemy musieli czymś zastąpić:) Nie znosimy ich:)
Jazwyklamatkaa w dniu 29 maja 2017 o 05:06
🙂 można na przykład brokułami ;), żona na pewno coś wymyśli pozdrawiam .
Aneta Sawicka w dniu 28 maja 2017 o 11:57
Wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Chyba czas nadrobić
Danuta Kitowska Nauczona.pl w dniu 31 maja 2017 o 10:45
Przepis ściągnięty i dołączony do moich (łatwych) tart 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 31 maja 2017 o 19:02
Cieszę się Danusiu I mam nadzieję że przypadnie Ci do gustu 🙂
panther style w dniu 4 czerwca 2017 o 10:44
Kradnę przepis ???? brzmi smacznie ????
Jazwyklamatkaa w dniu 4 czerwca 2017 o 20:59
Proszę Bardzo :). Polecam 🙂
Joanna // Coolpaki.pl w dniu 4 czerwca 2017 o 17:28
Wygląda pysznie. Jeszcze nigdy nie robiłam pikantnej tarty.
Sylwia z Młoda mama pisze w dniu 6 czerwca 2017 o 10:38
Wygląda przepysznie. Wiesz, że jeszcze nie jadłam szparagów? A to juz 2 przepisów w tym tyg na który trafiam ze szparagami wiec chyba cos w tym jest
Jazwyklamatkaa w dniu 7 czerwca 2017 o 05:49
Rób, rób póki są dostępne 🙂
Aleksandra T w dniu 14 czerwca 2017 o 08:43
Wow! Jakie to musi być przepyszne! Uwielbiam tarty!
No i duża ilość warzyw w diecie każdego – obowiązkowa 🙂
Polecam Ci książkę „Zatrzymać dzień” – w niej znalazłam inspirację do zdrowego jedzenie,aby wyeliminować choroby i wyglądać i czuć się o wiele lepiej 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 14 czerwca 2017 o 17:45
Dziękuję 🙂 za polecenie książki :). Skorzystam 🙂
Za słodko za słono w dniu 10 lipca 2017 o 18:51
Uwielbiam tarty z różnymi dodatkami, ale sama jeszcze nie przygotowywałam ????
Jazwyklamatkaa w dniu 10 lipca 2017 o 20:48
Szczerze polecam 🙂