Ciastka serowe z jabłkami
Usteczka – te ciastka są częstą przekąską u nas w domu. Wyglądają niepozornie, a smakują wyśmienicie. Przepis ten jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi z zeszytu od mamy mojej przyjaciółki. Te ciastka były hitem w latach 80′ i 90′.Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i ciastka są jeszcze lepsze. O ile przetrwają do następnego dnia.
Składniki
- 250 gram mąki
- 250 gram margaryny lub masła
- 250 gram sera białego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- kilka jabłek
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w łódeczki. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na około 1cm. Szklanką wycinamy koła. Układamy ćwiartki jabłek i składamy na pół. Usteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, pieczemy około 20-25 minut. Aż ciasteczka lekko się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Zwykła Matka w dniu 26 kwietnia 2017 o 07:27
Uwielbiam, a moja córka dałaby się pokroić za takie ciastka 🙂 Musze je kiedyś zrobić!
Jazwyklamatkaa w dniu 26 kwietnia 2017 o 07:28
Są bardzo proste :), a ciasto troszkę przypomina ciasto francuskie 🙂
Powerpumpingdad w dniu 26 kwietnia 2017 o 08:45
Wyglądają niesamowicie! Ja nie mam talentu do wypieków;)
Jazwyklamatkaa w dniu 26 kwietnia 2017 o 09:00
Dlatego 😉 powinnaś je upiec, są mega proste 🙂
Strefa Matki w dniu 26 kwietnia 2017 o 08:57
O nie! Ja na diecie, a tu takie pyszności!
Natalia w dniu 26 kwietnia 2017 o 08:57
Jakie cudne szafirki. Nie wiedziałam, ze kwitna tak wcześnie
Camille Claudell w dniu 26 kwietnia 2017 o 09:01
Super :-). Lubię słodkości, fajny przepis.
Żaneta Bomba w dniu 26 kwietnia 2017 o 09:12
mmmm, jadłabym! ????
Konrad w dniu 26 kwietnia 2017 o 11:06
Jako mąż potwierdzam są rewelacyjne. Miałem mieć na dziś do pracy do kawy ale wczoraj rozeszły się wszystkie w kilka minutek zanim zdążyły wystygnąć ????
Jazwyklamatkaa w dniu 26 kwietnia 2017 o 10:18
:*
Maciej Wojtas (@MaciejWojtasPL) w dniu 26 kwietnia 2017 o 13:50
„Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i ciastka są jeszcze lepsze , o ile przetwają do następnego dnia” :))
Tę zasadę można by spokojnie podciągnąć do serników, bigosów i innych fajnych rzeczy, które tak szybko odchodzą ????
Polish Princess w dniu 4 maja 2017 o 16:14
Jaki to jest bialy ser? Twarog czy serek kremowy typu Philadelphia cream cheese? Mascarpone?
Jazwyklamatkaa w dniu 4 maja 2017 o 20:21
Ja robię z twarogiem półtłustym w kostce.
Polish Princess w dniu 4 maja 2017 o 21:03
Dziekuje bardzo za odp! 🙂
Natalia w dniu 7 maja 2017 o 09:27
Całuśne te usteczka ???? Ja co weekend piekę jakieś ciasteczka dla moich chłopaków, więc dla mnie przepis idealny ????
naturalnieandzia w dniu 14 maja 2017 o 18:08
Mmmm wyglądają pysznie ????
Jazwyklamatkaa w dniu 15 maja 2017 o 20:36
Dziękuję 🙂
Julita w dniu 13 kwietnia 2018 o 21:48
Wiele razy widziałam ten przepis, ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować 🙂 Wyglądają bardzo smacznie 🙂
Beata Herbata w dniu 13 kwietnia 2018 o 22:28
Właśnie, że wyglądają bardzo ładnie i zachęcająco 🙂 A przepis wydaje się być tak prosty, że chyba jutro zrobię, tym bardziej, że znowu utknęliśmy z katarem w domu więc będzie co robić … Pozdrawiam 🙂
Amber w dniu 13 kwietnia 2018 o 22:45
Klasyka zawsze na topie!
Justyna w dniu 13 kwietnia 2018 o 23:05
Jakie piękne 🙂 muszę koniecznie zrobić 🙂
Małgorzata Kijowska w dniu 13 kwietnia 2018 o 23:07
Najprostsze rzeczy sa zawsze najpyszniejsze. Tak jak Twoje ciacha 😉
Wiola Korzeniowska w dniu 13 kwietnia 2018 o 23:32
Bardzo je lubię! A tak dawno nie pieklam… ja je robię zawsze w formie kopert 🙂
Joanna w dniu 14 kwietnia 2018 o 05:36
O jak ja kocham jabłka! Pieczone to moja wielka miłość. Świetny pomysł, od razu zobaczyłam oczami wyobraźni wielki talerz takich usteczek i dzieci sięgające po te pyszności. 🙂
singing mummy w dniu 14 kwietnia 2018 o 10:57
Podziwiam wszystkie kobiety, które mają czas i ochotę piec i gotować 🙂 Ja ostatnio mam jakiś kryzys kulinarny….
Joanna Skrzypek w dniu 14 kwietnia 2018 o 11:27
Wow, aż ślinka cieknie! Koniecznie musimy je z córką wypróbować, bo wyglądają wspaniale! 🙂