Ciastka serowe z jabłkami
Usteczka – te ciastka są częstą przekąską u nas w domu. Wyglądają niepozornie, a smakują wyśmienicie. Przepis ten jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi z zeszytu od mamy mojej przyjaciółki. Te ciastka były hitem w latach 80′ i 90′.Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i ciastka są jeszcze lepsze. O ile przetrwają do następnego dnia.
Składniki
- 250 gram mąki
- 250 gram margaryny lub masła
- 250 gram sera białego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- kilka jabłek
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w łódeczki. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na około 1cm. Szklanką wycinamy koła. Układamy ćwiartki jabłek i składamy na pół. Usteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, pieczemy około 20-25 minut. Aż ciasteczka lekko się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem.