Ciastka serowe z jabłkami
Usteczka – te ciastka są częstą przekąską u nas w domu. Wyglądają niepozornie, a smakują wyśmienicie. Przepis ten jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi z zeszytu od mamy mojej przyjaciółki. Te ciastka były hitem w latach 80′ i 90′.Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i ciastka są jeszcze lepsze. O ile przetrwają do następnego dnia.
Składniki
- 250 gram mąki
- 250 gram margaryny lub masła
- 250 gram sera białego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- kilka jabłek
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w łódeczki. Ciasto wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na około 1cm. Szklanką wycinamy koła. Układamy ćwiartki jabłek i składamy na pół. Usteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, pieczemy około 20-25 minut. Aż ciasteczka lekko się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Natalia Róża Świat Tomskiego w dniu 14 kwietnia 2018 o 11:52
O, bardzo podoba mi sie ten przepis. Znałam te ciasteczka, ale jakoś nie mialam pojęcia jaki jest przepis.
I LOVE LIFE w dniu 14 kwietnia 2018 o 13:16
już nie mogę się doczekać kiedy skorzystam 🙂
MangoMania w dniu 14 kwietnia 2018 o 14:56
Przepis banalny, chętnie z niego skorzystam:)
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 14 kwietnia 2018 o 15:50
Bardzo fajna propozycja i do tego ciekawa. Nie miałam jeszcze okazji jeść takich ciastek 🙂
Magda Kozłowska w dniu 14 kwietnia 2018 o 20:18
Uwielbiam je!
Angelika w dniu 14 kwietnia 2018 o 22:00
Kiedys robilam takie ciasteczka i zupelnie mi nie wyszly, moze mualam zly przepis :'( twoje swietnie wygladaja 🙂
coralic.pl w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:16
O rety !! Mniam mniam. Dziś wypróbuję 😉
Mondro w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:16
No i dlaczego ja sera akurat nie mam w lodówce? I dlaczego sklepy akurat są zamknięte? :(((((((
Karola Buszujwkuchni w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:31
Jak pysznie wyglądają! Nigdy takich ciasteczek nie jadłam, będę musiała spróbować!! 🙂
https://buszujwkuchni.com
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:35
Pyszności, które fantastycznie pasują do kawy, uwielbiam je. 🙂
freedams w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:38
Super pomysł na deser. Na pewno wypróbuję!:)
freedams w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:39
Uwielbiam ciasteczka i na pewno wypróbuję!:)
Pokularna w dniu 15 kwietnia 2018 o 09:54
Z ogromną chęcią bym je skonsumowała 😀 Wyglądają przepysznie. Poza tym kocham wszystko, co jest z jabłkami 😀
Agnieszka/Agumama.pl w dniu 15 kwietnia 2018 o 10:18
Chętnie wypróbuję bo przepis faktycznie prosty. Efekt końcowy wygląda pysznie. Spróbuję moich zuchów zaangażować do produkcji 🙂
Roxy jacobds w dniu 15 kwietnia 2018 o 10:59
super post, lubię słodkości
swiat karinki w dniu 15 kwietnia 2018 o 16:09
Wyglądają mega smacznie
Kasia | wysmakowane.pl w dniu 16 kwietnia 2018 o 07:58
Już się do mnie uśmiechają i krzyczą zjedz mnie! No zjem chyba, co zrobić 😉
pożeram strony w dniu 16 kwietnia 2018 o 17:09
Pamiętam, że podobne robiła moja babcia. Były pyszne 🙂
Barbara w dniu 16 kwietnia 2018 o 17:14
Jeszcze nie jadłam takich ciasteczek, dlatego z wielką przyjemnością je przygotuję. Wygladają bardzo apetycznie 🙂
blogierka w dniu 17 kwietnia 2018 o 01:28
Fajna alternatywna do racuchów 🙂