Zapiekanka z brukselką i prażonym bekonem

image_print

Przeprowadziłam mały wywiad na instagramie ;), i już wiem, z tą Brukselką bywa różnie… Nie zbyt często trafia w gusta potencjalnych konsumentów. Ja wraz z mężem bardzo lubimy to warzywo, nasz syn też dał się przekonać do brukselki.

Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, zjednała sobie przychylność matek. Jej właściwości zdrowotne doceniają właśnie najczęściej mamy. One wiedzą że jak coś jest w kolorze Zielonym, to musi być zdrowe. Niestety, najmłodsi zwykle nie przepadają za brukselką. Tymczasem to warzywo odgrywa ważną rolę w ich rozwoju. Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego.

zapiekanka z brukselką
Co nam oferuje Brukselka :

Sulforafan, jest przeciwutleniaczem który może uchronić przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Sulforafan wykazuje także właściwości antybakteryjne.

Brukselka zachowa swoje antynowotworowe właściwości, wtedy gdy zostanie odpowiednio ugotowana. Najlepiej na parze, przez 3-4 minuty, nie dłużej.

Zapraszam – zapiekanka z brukselką i prażonym bekonem

zapiekanka z brukselką

Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 40 dag brukselki
  • 25 dag boczku wędzonego / bekonu w plastrach
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 15 dag sera gouda lub edam
  • sól
  • pieprz

zapiekanka z brukselką

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj w wodzie i odstaw do wystygnięcia. Bekon pokrój w kostkę i podpiecz na patelni.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.
Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu układaj pokrojone w kostkę ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut.

Życzę smacznego 🙂

zapiekanka z brukselką