Zapiekanka z brukselką i prażonym bekonem
Przeprowadziłam mały wywiad na instagramie ;), i już wiem, z tą Brukselką bywa różnie… Nie zbyt często trafia w gusta potencjalnych konsumentów. Ja wraz z mężem bardzo lubimy to warzywo, nasz syn też dał się przekonać do brukselki.
Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, zjednała sobie przychylność matek. Jej właściwości zdrowotne doceniają właśnie najczęściej mamy. One wiedzą że jak coś jest w kolorze Zielonym, to musi być zdrowe. Niestety, najmłodsi zwykle nie przepadają za brukselką. Tymczasem to warzywo odgrywa ważną rolę w ich rozwoju. Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego.
Sulforafan, jest przeciwutleniaczem który może uchronić przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Sulforafan wykazuje także właściwości antybakteryjne.
Brukselka zachowa swoje antynowotworowe właściwości, wtedy gdy zostanie odpowiednio ugotowana. Najlepiej na parze, przez 3-4 minuty, nie dłużej.
Zapraszam – zapiekanka z brukselką i prażonym bekonem
Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 40 dag brukselki
- 25 dag boczku wędzonego / bekonu w plastrach
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 15 dag sera gouda lub edam
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w wodzie i odstaw do wystygnięcia. Bekon pokrój w kostkę i podpiecz na patelni.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.
Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu układaj pokrojone w kostkę ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut.
Życzę smacznego 🙂
Komentarze
Aleksandra Załęska w dniu 27 października 2017 o 08:14
Mniam, mniam 🙂 Przepis łatwy, prosty i przyjemny. Lubie zapiekanki wszelkiego rodzaju, robi się je szybko i można dodać co się chce 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 27 października 2017 o 10:34
Dokładnie, możesz dodać jakie chcesz przyprawy i warzywa 🙂
alexanderkowo.pl w dniu 27 października 2017 o 10:10
Ale mi smaka narobiłas, a tak dawno nie jadłam brukselki :0
Kamila w dniu 27 października 2017 o 10:10
Z chęcią bym zjadła taką zapiekankę niestety nie mogę przez problemy gastrologiczne ????
Jazwyklamatkaa w dniu 27 października 2017 o 10:34
Jesteś jedną z niewielu osób które lubią brukselkę. Dla mnie jest pyszna 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 27 października 2017 o 10:32
Przykro mi ja po cc też mam przeboje z jelitami, zjadłam i nic mi nie było.
Holly w dniu 27 października 2017 o 11:25
Nieczęsto jem brukselkę, a lubię. Fajna propozycja.
Katarzyna Olszyńska w dniu 27 października 2017 o 11:26
Mniam! Wygląda przepysznie. <3 Do tego duuużo witamin. 🙂
EM w dniu 27 października 2017 o 11:47
Oooch, raj dla podniebienia gdybym tylko lubiła brukselkę.. Ech, dla mnie porcja z brokułami – poproszę! 🙂
Pięknie się prezentuje danie na talerzu, ciekawy przepis, gdyby tylko nie główny składnik – zapiekanka byłaby moim numerem jeden.
Pozdrówka,
EM
kuchniabellissima w dniu 27 października 2017 o 13:11
Kupiłam sobie raz w supermarkecie fioletową . Nazwa była po angielsku, a brukselka cała na gałązce- takiej jeszcze nie widziałam więc wzięłam na spróbowanie. Była jak dla mnie delikatniejsza w smaku i przypadła mi do gustu ????. Następnym razem jak taką dorwę to spróbuje zrobić Twój przepis ????.
sylwia k-a w dniu 27 października 2017 o 13:23
Uwielbiam brukselkę, najczęściej gotowaną i okraszoną bułką tartą na maśle z prażonymi płatkami migdałów. W zapiekance nie miałam jeszcze okazji jej jeść, więc chyba najwyższy czas skorzystać z przepisu <3
Monika w dniu 27 października 2017 o 13:27
Wygląda fantastycznie. Bardzo lubię takie kolorowe jedzonko.
dankasc w dniu 27 października 2017 o 14:30
Uwielbiam brukselkę, chyba zrobię. Wydaje się fajną potrawą.
Agnieszka Partyka w dniu 28 października 2017 o 10:54
Twoja zapiekanka wygląda pysznie. U nie w rodzinie tylko połowa członków lubi brukselkę – ja i młodszy syn. Mąż grymasi, starszy nie lubi wszystkiego, co zielone, zanim spróbuje. Ja przekrawam każdą główkę i gotuję delikatnie na parze. Później skrapiam olejem i solę. Jest przepyszna! Twój przepis też wypróbuję w tym sezonie. Pozdrawiam. ????
Jazwyklamatkaa w dniu 29 października 2017 o 11:27
O widzisz fajny patent mi doradziłaś. Ja wypróbuję twoje przygotowanie. Tak przygotowana musi być pyszna 🙂
Kamila / Z naciskiem na szczęście w dniu 29 października 2017 o 09:28
Wygląda przepysznie!! Uwielbiam zarówno brukselkę jak i bekon, więc zapisuje sobie jako pomysł na obiad :*
Ania / Do herbaty i nie tylko w dniu 29 października 2017 o 09:30
Brzmi rewelacyjnie!! Zapowiada się bardzo smacznie :*
Jazwyklamatkaa w dniu 29 października 2017 o 11:26
Nie zawiedziesz się. Ta zapiekanka podbiła moje serce, to dzieło 😉 mojego męża.
Jazwyklamatkaa w dniu 29 października 2017 o 11:23
Mój mąż robił to danie i nas oczarował. Stąd ten przepis u mnie na blogu.
Świat Toli w dniu 29 października 2017 o 09:43
Ja bardzo lubię brukselkę, dzieci to tak różnie, ale danie może być pyszne.
Jaga w dniu 29 października 2017 o 10:04
Lubię warzywa…z brukselką faktycznie różnie bywa ???? zapiekanki też lubię , szybko i na dwa dni ????
Jazwyklamatkaa w dniu 29 października 2017 o 11:25
Dziękuję bardzo, polecam wypróbować.
balkanyrudej w dniu 30 października 2017 o 06:57
Ja jako wege wyeliminowałabym z zapiekanki boczek, a zamiast śmietany lepszy, zdrowszy i mniej kaloryczny jest jogurt grecki.
Jazwyklamatkaa w dniu 30 października 2017 o 20:03
Zagadzam się 🙂 ja zapewne też użyłabym jogurtu :). Nie mogę wcinać się do gotowania ;), gdy robi to mój mąż. A to jego danie.
Jazwyklamatkaa w dniu 30 października 2017 o 20:04
Polecam 🙂 brukselka oferuje nam dużo dobrego :). A w tym daniu jest przepyszna.
mrs Calluna w dniu 30 października 2017 o 07:58
Wydaje się bardzo apetyczne, zachowam przepis i na pewno wykorzystam.
Ewelina w dniu 30 października 2017 o 12:25
Bardzo lubimy zapiekanki ale nie mam przekonania do brulselki, chyba czas porzucić urazy z dzieciństwa i spróbować bo w Twoim wykonaniu prezentuje się smakowicie ????
Jazwyklamatkaa w dniu 30 października 2017 o 20:03
Dziękuję bardzo 🙂 smacznego.
Julita w dniu 30 października 2017 o 19:09
Muszę ją odczarować i spróbować wersji na parze albo takiej zapiekanki 🙂
Paulina Grochowska w dniu 30 października 2017 o 20:23
jakie kolory, przepysznie wygląda!
Jazwyklamatkaa w dniu 1 listopada 2017 o 09:17
Dziękuję bardzo 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 1 listopada 2017 o 09:19
Edyta czyli jesteśmy dziwne lub wiemy co jest zdrowe i dobre.