Zapiekanka z brukselką i prażonym bekonem
Przeprowadziłam mały wywiad na instagramie ;), i już wiem, z tą Brukselką bywa różnie… Nie zbyt często trafia w gusta potencjalnych konsumentów. Ja wraz z mężem bardzo lubimy to warzywo, nasz syn też dał się przekonać do brukselki.
Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, zjednała sobie przychylność matek. Jej właściwości zdrowotne doceniają właśnie najczęściej mamy. One wiedzą że jak coś jest w kolorze Zielonym, to musi być zdrowe. Niestety, najmłodsi zwykle nie przepadają za brukselką. Tymczasem to warzywo odgrywa ważną rolę w ich rozwoju. Wspiera układ odpornościowy dziecka. Poza tym brukselka wykazuje działanie antynowotworowe i może wzmagać płodność. Brukselka powinna się znaleźć także w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego.
Sulforafan, jest przeciwutleniaczem który może uchronić przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Sulforafan wykazuje także właściwości antybakteryjne.
Brukselka zachowa swoje antynowotworowe właściwości, wtedy gdy zostanie odpowiednio ugotowana. Najlepiej na parze, przez 3-4 minuty, nie dłużej.
Zapraszam – zapiekanka z brukselką i prażonym bekonem
Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 40 dag brukselki
- 25 dag boczku wędzonego / bekonu w plastrach
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 15 dag sera gouda lub edam
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w wodzie i odstaw do wystygnięcia. Bekon pokrój w kostkę i podpiecz na patelni.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.
Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu układaj pokrojone w kostkę ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut.
Życzę smacznego 🙂

Komentarze
Nieidealna Anna w dniu 30 października 2017 o 21:13
Ciekawe polączenie smakowe ???? może to rewolucja w jedzeniu brukselki ?:)
Kamila w dniu 31 października 2017 o 07:54
No tak. Robi się czas na brukselkę. I pieczona zawsze lepsza niż gotowana
Jazwyklamatkaa w dniu 1 listopada 2017 o 09:18
Hehe, zauważyłam że Brukselka wzbudza duże kontrowersje 😉
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 31 października 2017 o 08:03
Ja zupełnie nie wiem czemu, ale dużo ludzi nie lubi brukselki. Szczególnie kojarzy mi się to z amerykańskimi filmami, gdzie dzieci zawsze krzywiły się jak miały jeść brukselkę. To ja jestem dziwna, bo brukselkę uwielbiam! 🙂
Mariola Grzęda w dniu 31 października 2017 o 10:46
Dawno nie robiłam dzięki za przepis zapiekanka wygląda obłednie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 1 listopada 2017 o 09:18
Z tymi składnikami jest pyszna 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 1 listopada 2017 o 09:19
Ta zapiekanka jest bardzo smaczna, szczerze polecam.
Jazwyklamatkaa w dniu 1 listopada 2017 o 09:20
Szczerze polecam, jest pyszna w połączeniu z tymi składnikami 🙂
Anita w dniu 31 października 2017 o 14:43
Ostatnio odkryłam że uwielbiam brukselkę, więc Twój przepis muszę koniecznie wypróbować!
Michał w dniu 2 listopada 2017 o 09:32
Świetne połączenie! Pomimo tego,że masa osob nie lubi brukselki ja jestem jej fanem od zawsze ! :))
Jazwyklamatkaa w dniu 2 listopada 2017 o 14:26
Dzięki za ten Męski pierwiastek w obronie Brukselki 🙂
Agnieszka w dniu 7 listopada 2017 o 10:19
Akurat prawie pora obiadowa, to po prostu patrzę i bym zjadła wprost z tej salaterki 🙂 Czy ziemniaki muszę posolić przy gotowaniu czy wystarczy im ilość z doprawiania zapiekanki?
Jazwyklamatkaa w dniu 7 listopada 2017 o 11:33
Trzeba trochę posolić ziemniaki, bo bedą mdłe 😉
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 26 listopada 2017 o 07:03
Brzmi niezwykle kusząco, uwielbiam brukselkę, a jeszcze z dodatkiem śmietany i boczku, to już mega pyszności. U mnie zawsze były kluski zamiast ziemniaków, ale i w takiej odsłonie chętnie spróbuję. 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 26 listopada 2017 o 09:11
To danie mojego męża, wyśmienicie wyszła mu ta zapiekanka :). 4 razy już robiliśmy hehe.
arturkierzek w dniu 18 grudnia 2017 o 22:10
Uwielbiam zapiekanki 😀 Uwielbiam też improwizować przy zapiekankach. Ale boczek to stały ich element 🙂 Musi być!