Ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

„Najłatwiejsze ciasto w świecie u u u … nic a nic się go nie gniecie…” Pamiętam tą piosenkę z dzieciństwa… I dzisiaj zapraszam Cię na takie ciasto. Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty. Nie potrafię robić wykwintnych wypieków. Może z biegiem [...]

Zobacz więcej

Domowa pizza

domowa pizza

Zapraszam Cię na kolejną specjalność kulinarną mojego męża. Domowa pizza – bo o niej tu mowa. Bez zbędnej kokieterii, przyznam, że jest w pierwszej trójce dań w naszym domu. Jeśli chodzi o składniki, nie będę Ci narzucać mojego smaku – masz dowolność. Natomiast ciasto [...]

Zobacz więcej

Ciastka serowe z jabłkami

ciastka

Te ciastka są częstą przekąską u nas w domu ;).  Wyglądają niepozornie, a smakują wyśmienicie. Przepis ten jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi z zeszytu od mamy mojej przyjaciółki. Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i ciastka są jeszcze lepsze, o ile przetrwają [...]

Zobacz więcej

Babka z majonezem

babka

Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się pięć lat temu. Z odrobiną nieśmiałości podeszłam do tego tematu. Moje koleżanki z pracy są w te klocki całkiem dobre. Wstydziłam się przynieść jakikolwiek wypiek do pracy. Najzwyczajniej bałam się ich krytyki. Pierwszym ciastem, jakie upiekłam [...]

Zobacz więcej

Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne

ciasto marchewkowe

Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto marchewkowe: szybkie, łatwe, cudownie pasujące do świątecznego klimatu, pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami. ZAPRASZAM SKŁADNIKI CIASTO 4 [...]

Zobacz więcej

Pora na Szarlotkę

szarlotka

Nadeszła jesień ?  Zauważyłeś/łaś 😉 W ten jesienny dzień chciałam Cię przywitać pysznym, tradycyjnym przepisem na Szarlotkę z Antonówek 🙂 Idealnie będzie się komponować z  dobrą herbatką…. kocem i interesującą książką. Kilka wiadomości o tej właśnie odmianie jabłek. Antonówka [...]

Zobacz więcej

Rabarbarowiec z bezą

rabarbarowiec

Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie. Rabarbar  jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma w sobie [...]

Zobacz więcej